• Nederlands
  • English
  • Français
  • Deutsch
  • Magyar

1062 Budapest, Délibáb utca 30.
+36305714757, +3612560308.
 

Dr. Poduszló Ernő - fogszabályozó szakorvos

Szakterület: 

Gyermekfogászat, fogszabályozás
  

Diploma: 

Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar
( 1981-1986 )
 

Szakvizsgák: 

Fog- és szájbetegségek szakorvosa 1991
Gyermekfogászat 1998
Fogszabályozás 2004
Konzerváló fogászat és fogpótlástan 2007
 

Tagságok: 

Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozat

Dr Poduszló Ernő vagyok, 1986 június 20-án végeztem a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. 1990 végéig körzeti fogorvosként dolgoztam,  az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó 10 falu lakosságának a fogászati ellátását végeztem.  1991 január 1-től a Miskolci Semmelweis Kórház Gyerekfogászatán folytattam a munkát. 1989-től magánrendelést is folytattam Miskolcon. 1993-tól élek és dolgozom Budapesten.  A fogászaton belül elsősorban fogszabályozással foglalkozom.

Néhány szó a fogszabályozásról ( hitek és tévhitek ).....

Ma már a fogszabályozás nincs korhoz kötve , megkülönböztetünk kisgyerekkori , gyerek- és ifjukori és felnőttkori fogszabályozást. Kisgyerekkorban ( kb. 8 éves korig ) kisérletet teszünk a rossz szokásokról való leszoktatásra. Ilyen rossz szokás például az ujjszopás, ami nagyon komoly állcsont-deformitást okoz ( gótikus szájpadlás ).  Ebben az életkorban az esetek 90%-ban én személy szerint csak kivehető készüléket javasolok. A beragasztott (fix , multiband ) fogszabályozó készülék tisztántartása nagyon komoly szájhigiéniát , preciz fogmosást igényel, amire ez a korosztály még nem elég érett. Másrészt próbáljuk a beragasztott készülék viselési idejét a lehető legrövidebb időre csökkenteni.

Gyerek- és ifjúkorban ( kb. 8-18 év között ) az esetek többségében kivehető készülékkel kezdünk és az esetek döntő többségében beragasztott készülékkel folytatjuk a kezelést. A fogszabályozás nemcsak a fogazat szabályossá tételét végzi, hanem beállitja az alsó ( állkapocs ) és felső állcsont egymáshoz való helyes viszonyát , tehát állcsontorthopédiát is végez. Pl: tágitja a fogivet, emeli a mélyharapást, zárja a nyitott harapást ) . Az állcsontok egymáshoz képesti helyes beállitását el tudjuk végezni  a még növekedő fiatal gyerekeknél kivehető készülékekkel. Ilyenek pl. Hansa, Myobrace. Ezekkel a készülékekkel jóval kisebb erőt fejtünk ki mint a fix készülékkel , nem avatkozunk bele „durván” a fejlődésbe, hanem a helyes irányba terelgetjük azt.

14 éves kortól felfelé döntő többségében már csak a multiband ( éjjel –nappal beragasztott ) kezelés segit, fogivek tágitására már eléggé lecsökkentek a lehetőségek , ezért sokszor a kezelést kombinálni kell foghúzással. Többek között ezért van szükség a kezelés elött panoráma-rtg. és teleröntgen, vagy CT felvételekre, mert ezek és a lenyomatok alapján vett kiöntött gipszminták kiértékelésével tudunk kezelési tervet késziteni. Mérések alapján „nagy valószinűséggel” meg tudjuk előre mondani, hogy a kezelés elvégzéséhez szükség lesz-e fogeltávolitásra.

A végére egy jótanács : aki azt látja magán, hogy szép fogai vannak ugyan, de az alsó fogsorán a frontfogai kicsit „kuszán” állnak, ne habozzon, keresse fel a fogorvosát, mert a helyzet rosszabbodhat. (Ezt az elváltozást döntő többségében a bölcsességfogak okozzák, de ezen lehet segiteni )

Kíváncsiak vagyunk a véleményére

Elérhetőség

Címünk:  1062 Budapest, Délibáb utca 30.
Rendelési idő:  Hétfő– Péntek 8 – 20
Telefonszámaink:
+3612560308
+36305714757
E-mail címünk:  fogaszat "kukac" hs-dental.hu